Вигідне та ефективне опалення готелів і ресторанів тепловими насосами
Вигідне та ефективне опалення готелів і ресторанів тепловими насосами
Витрати на опалення та гаряче водопостачання в готелях і ресторанах складають левову частку загальних витрат підприємства, особливо в зимовий час. І коли у великих містах та на розвинених курортах підприємці можуть самостійно обирати найбільш зручний спосіб опалення, то в окремих регіонах: в невеликих курортних містах, на природоохоронних територіях доводиться користуватися тим, що є.
Так, опалення газом та електрикою є одним із найдорожчих, хоча й поширених, оскільки тарифи для підприємців у кілька разів вищі, ніж для пересічних українців. Деякі готелі та ресторани обирають опалення твердопаливними котлами, однак такий спосіб отримання тепла має низку недоліків, серед яких:
- потреба у найманні працівника, який слідкуватиме за роботою обладнання;
- облаштування місця для зберігання запасів твердого палива;
- продукти горіння (дим) можуть потрапляти через вікна, вентиляцію в номери, що створювати незручності для гостей;
- твердопаливний котел потребує постійного технічного обслуговування, чистка сажі в димоході та попелу з камери горіння;
- процеси горіння можуть спричинити пожежу при недбалому використанні.
Зараз все більше власників готелів та ресторанів обирають теплові насоси для забезпечення усіх побутових потреб, оскільки вони мають низку переваг над іншим опалювальним обладнанням:
- Можна встановлювати на природоохоронних та історичних територіях, оскільки агрегати не шкодять екології, не мають шкідливих викидів та не впливають на цілісність архітектурних пам’яток;
- Витрати на опалення на 60-70% нижче, порівняно з газовим;
- Не потребують підведення додаткових комунікацій до будівлі, окрім електропостачання;
- Займають небагато місця і не потребують облаштування приміщення для зберігання палива, як твердопаливні котли;
- Працюють автономно, а сучасними моделями можна керувати навіть віддалено зі смартфона.
При цьому використовувати теплові насоси можна не тільки для опалення приміщень, а й для приготування гарячої води, кондиціонування кімнат влітку та підігріву води в басейні.
Варіанти використання теплових насосів в готелях та ресторанах
Загалом значна частина побутових потреб готелю пов’язана з гарячою водою:
- Робота водяних систем опалення (радіаторних, тепла підлога, теплі стіни, фанкойли);
- Гаряча вода у душових і ванних кімнатах гостей та персоналу;
- Підігрів води в басейні;
- Тепла вода з-під крану на кухні готелю для приготування їжі, миття посуду.
Варіант 1. Для об’єктів з площею 400-500 м², для забезпечення цих потреб знадобиться тепловий насос потужністю від 25 кВт ґрунтового типу або повітря-вода. При цьому, також варто враховувати те, що для геотермального та водяного насосів необхідно прокладання первинного контуру, що не завжди можливо (немає поруч наземних водойм, невелика площа земельної ділянки чи розташування в місті серед інших будівель).
Натомість для встановлення повітряного теплового насоса не потрібна велика площа, доступ до води чи буріння свердловин, але є інша проблема – за температури -20°С і нижче ефективність роботи обладнання різко знижується. Тому необхідно подбати про резервний генератор тепла: електричний чи газовий котел.
-
Комплект Samsung для об’єкту до 800 м2Товар зі знижкою
35 000$33 250$ -
Комплект Mitsubishi Electric для об`єкту до 800 м229 560$
Варіант 2. Для міні-готелів (до 300 м²) і ресторанів, потреби в гарячій воді у яких менші, ніж у великих готелів, знадобиться, відповідно, і обладнання з меншою потужністю. При цьому можна використати тільки повітряні теплові насоси:
- «повітря-повітря» для обігріву приміщень;
- «повітря-вода» для гарячого водопостачання та нагрівання води у системі «тепла підлога»;
Таке рішення можна впровадити без складного монтажу, воно підійде для готелів та ресторанів, розташованих у місті, де є мережі електропостачання, які можна використовувати для резервного електроопалення у разі потреби.
Строк окупності проекту
Модернізація опалювальної системи чи монтаж теплового насоса на стадії будівництва потребує чималих капіталовкладень на купівлю обладнання та його встановлення, однак за рахунок використання безкоштовної теплової енергії навколишнього середовища ці вкладення окупляться через 3-5 років. Період окупності залежить від багатьох чинників і визначити його можна, провівши розрахунки для кожного об’єкта окремо. При цьому враховують:
- Обсяг енергопотреб об’єкта та їх вартість на рік;
- Суму капітальних витрат (вартість обладнання, встановлення).
Для проведення детальних розрахунків окупності для вашого готелю чи ресторану, краще звернутися до фахівців зі встановлення опалювальної техніки, які доберуть потрібне обладнання для опалювальних систем, гарячого водопостачання, нагрівання води в басейні чи кондиціонування приміщень влітку.
Залишити заявку
Теплові насоси для бізнесу в Україні та світі
В Україні впровадження теплових насосів, як альтернативи дорогим традиційним енергоресурсам, перебуває на початковій стадії, тоді як в розвинених країнах світу ця практика поширена вже протягом кількох десятиліть.
Один зі світових лідерів у впроваджені теплових насосів для комерційних та побутових потреб – Швеція. Там води Балтійського моря є джерелом низькопотенційного тепла для насосів типу «вода-вода», також поширені агрегати «повітря-вода». Ці пристрої використовують для опалення готелів, ресторанів, шкіл, лікарень, державних та приватних будівель. Для швидкого і ефективного впровадження шведська влада навіть надавала державні дотації на купівлю та монтаж обладнання юридичним та приватним особам.
Не відстає від Швеції і Німеччина. В цій країні користуються популярністю ТН «повітря-вода», а місцева влада надавала тривалий час фінансову допомогу всім, хто хоче встановити обладнання для обігріву комерційних і житлових приміщень.
В Японії дбають про екологію на державному рівні, тому ця країна лідирує за кількістю енергії, виробленої від природних ресурсів. Теплові насоси тут використовують і для нагрівання води, і для опалення, а також розробляють різноманітні інноваційні рішення для більш комфортної та економної експлуатації теплових насосів – керування зі смартфона, різноманітні автоматичні режими тощо.
Для того, щоб стати власником сучасного ефективного і екологічно безпечного обладнання для опалення готелю чи ресторану, звертайтеся до фахівців нашої компанії. Ми допоможемо обрати найвигідніший варіант теплозабезпечення вашого закладу!